сабота, 30. јули 2022. Вести денес: 49
home Вести

Денеска е најсреќниот ден во годината по Велигден – еве и зошто!

Денеска е најсреќниот ден во годината по Велигден – еве и зошто!

Светата или Велигденска недела се смета за големо и непрекинато славење за Велигден.

Има голем број верувања и обичаи за цела недела, а токму за четвртокот по Велигден се смета дека е најсреќен четврток во годината.

Се смета за среќен и се верува дека на земјата одат само добри небесни суштества и дека се на луѓето ќе им оди од рака.

Четвртокот по Велигден се започнува работа, дури и ако не ви одела од рака, а можете и да се помолите и сите желби ќе ви се исполнат.

Денот е познат како ден на кој не се работи.

Најнови вести

Коронавирус