четврток, 21. октомври 2021. Вести денес: 165
Во живо

ВО ЖИВО: Мицкоски на средба со граѓани во Радовиш

home Вести

Денес во Скопје се одржува конференцијата „Албанската пролет започнува од Косово“

Денес во Скопје се одржува конференцијата „Албанската пролет започнува од Косово“

Иницијативата „Don’t you 20%“ организира конференција на тема „Албанската пролет започнува од Косово“.

Конференцијата ќе се одржи денес со почеток во 15:00 часот во Буши ресорт во Скопје.Панелисти на оваа конференција ќе бидат истражувачот за политичката филозофија Елвис Хоџа, поранешниот пратеник Беким Ќоку, универзитетскиот професор Халил Снопче како и водачот на НВО „Еко Герила“, Аријанит Џафери.

Покрај панелистите, поканети се и бројни гости и интелектуалци кои ќе бидат вклучени во дебатата со своите прашања и ставови. Секој заинтересиран може да биде дел од дебатата. Ова исто така ќе биде добра можност студентите да ги искажат своите ставови за актуелната состојба или нивната визија за напредок на нацијата. „Темите на дискусија ќе бидат околу тоа што повеќето Албанци сакаат суштински економски, социјални и политички промени, но кога желбата е пасивна, таа се претвора повеќе во посакување за самата да се реализира. Пожелниот начин на пристапот кон промените како проекција кај силите на универзумот останува желба потисната во самата себе.

Албанците се наоѓаат пред можноста да го ослободат внатрешниот трансформирачки потенцијал на оваа желба “- велат тие од иницијативата “Don’t you 20%”.

Локални избори 2021