понеделник, 17. јануари 2022. Вести денес: 5
home Вести

Денес е светски ден на статистиката и се одбележува под слоганот: „Да го поврземе светот со податоци во кои веруваме“

Денес е светски ден на статистиката и се одбележува под слоганот: „Да го поврземе светот со податоци во кои веруваме“

„Египканите, како посебна , автохтона и автентична етничка заедница, имаат приоритетен интерес за валиден , транспарентен, и веродостоен попис, бидејки од валидноста и веродостојноста на спроведениот попис,како и структурата на Уставот на Република Македонија дава колективни и индивидуални права врз основа на застапеноста на малцинските етнички заедници во целокупното население, а ноторен факт е дека ЕГИПКАНИТЕ во смисол на правична и соодветна застапеност се речиси максимално игнорирани и незастапени, или застапени со 0,00001%, ,што е крајно разочарувачки факт, кој води кон ,,тивка асимилација,“.

Затоа, сметаме дека треба да има измени и дополнувања во Законот за попис, бидејки постоечкиот не ни гарантира реален и веродостоен попис, која е повеке од најсложена статистичка операција. Ако, кон горенаведеното се додаде дека нема ниту 1 деклариран а вработен Египканец, согласно духот на Охридскиот Рамковен Договор, повеке од јасно е во кој правец се движи државата.„

-Како, НГИ,,КОАЛИЦИЈА НА ЕГИПКАНИ“,  секогаш сме се залагале за унитарен карактер на државата и остварвање на човековите права и слободи“, истакна лидерот на НГИ,,КОАЛИЦИЈА НА ЕГИПКАНИ,, Дипл.правник Демир Далип.

Коронавирус