сабота, 10. декември 2022. Вести денес: 0
home Вести

Денес е Св.Наум Охридски Чудотворец, исцелител и просветител на македонскиот народ

Денес е Св.Наум Охридски Чудотворец, исцелител и просветител на македонскиот народ

Денеска е Св. Наум Охридски.

Свети Наум е најблискиот соработник на свети Климент првиот словенски епископ. Во делото на просветувањето на Словените со евангелската вистина тој учествуваше како учител, а потоа и како свештеник. Десетина години пред смртта го основа манастирот посветен на светите Архангели на Охридското езеро. Овој манастир е денешниот Св. Наум. Свети Наум се претстави пред Бога околу 910 година, на 23 декември (по јулијанскиот календар). Со оглед на тоа што тој ден паѓа во пост, за поторжествено празнување на неговиот спомен, уште од старо време Охридската Архиепископија го установи неговиот празник за време на летото, на денешен ден.

Најнови вести

Qatar 2022