вторник, 3. август 2021. Вести денес: 173
home Вести

Денес е Недела на Чесниот крст, ден за покајание и поттик

Денес е Недела на Чесниот крст, ден за покајание и поттик

Оваа недела Црквата ја посветува на богооткриената вистина дека на Крстот Христос бил положен како „Божја сила и Божја Премудрост“ (1Кор 1,24). Оваа недела на средината на Велигденскиот пост крстот е поставен на средината на црквата, не само за да ги потсети верните на покајание и да ги поттикне во продолжувањето на подвигот, но и да ги потсети дека „кој не го земе крстот свој и не оди по Мене, не е достоен за Мене.“ (Матеј 10,38)

Коронавирус