четврток, 24. јуни 2021. Вести денес: 56
home Вести

Демократскиот сојуз предлага на сите здравствени работници да им се признае бенифициран стаж

Демократскиот сојуз предлага на сите здравствени работници да им се признае бенифициран стаж

Демократскиот сојуз предлага на сите здравствени работници додека трае пандемијата да им се пресметува бенефициран стаж (за 12 месеци ефективна работа да им се пресметуваат 16 месеци), со зголемен процент да им се пресметува пензиската основа, а да се разгледаат и други погодности, како повеќе денови за годишен одмор и сл.

– Воедно предлагаме Собранието на Македонија да донесе резолуција за трајно одбележување и признание на здравствените работници за несебичното ангажирање и пожртвуваност за време на пандемијата и придонесот што го имаат во заштитата на инфицираните од коронавирусот и заболените од КОВИД 19, лекарската грижа и изложувањето на себе си и на семејствата е огромна опасност по здравјето. Демократскиот сојуз иницира расправа за овие предлози и очекува Владата и Собранието да ги преточат во соодветни законски решенија. Истовремено, апелираме најавеното зголемување на платите за здравствените работници да се реализира што е можно побрзо. Инаку, соодветен респект заслужуваат и вработени во други области, како што се припадниците на полицијата, трговските работници во малопродажбата итн, велат од сојузот.

ЕУРО 2020

Македонија