понеделник, 28. ноември 2022. Вести денес: 165
home Вести

Делегација на АРМ предводена од началникот Величковски во посета на ВС на Хрватска

Делегација на АРМ предводена од началникот Величковски во посета на ВС на Хрватска

Началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски од денеска до 13 април, престојува во работна посета на Вооружените сили (ВС) на Република Хрватска, каде оствари средба со неговиот домаќин, началникот на ГШ на хрватските ВС, генерал  Мирко Шундов.

Целта на посетата на воената делегација што ја предводи началникот на АРМ Величковски,  е да се разгледаат можностите за подобрување на билатералната воена соработка помеѓу двете армии, како и во рамките на САД-Јадранската повелба (А-5).

– На средбата на ниво на началници на генералштабови, пред се, се разговарало за можностите на зголемување на нивото на изведување заедничка воена обука преку користење на капацитеттите на двете армии. Делегацијата на АРМ во текот на денешниот ден оствари средба и во Министерството за одбрана на Република Хрватска, соопштија од ГШ на АРМ.

Генералот Величковски за време на разговорите го истакнал значењето на заокружувањето на процесот на прием во НАТО на земјите членки на А5 за севкупната безбедност во регионот. Тој посочил дека соочувањето со новите форми на безбедносни предизвици претставени преку екстремниот радикализам и сајбер напади е можно само преку градење на заеднички капацитети во одбраната на што Република Македонија останува целосно посветена.

Во рамките на тридневната посета предвидена е и посета на командата за специјалните сили на ВС на Република Хрватска во Делнице и високото воено училиште „д-р Фрањо Туџман“. Делегацијата ќе оствари средби со командантите на центрите и единиците кои ќе ги посетат припадниците од АРМ кои се наоѓаат на школување на военото училиште.

АРМ има развиено добра билатералната воена соработка со вооружените сили на Република Хрватска, така што за потребите на АРМ во хрватската висока воена школа се школуваат офицери за усовршување на високи штабни и командни должности, а во рамките на иницијативата А5 се реализираат и повеќе заеднички вежбовни активности.

Најнови вести

Коронавирус