сабота, 28. јануари 2023. Вести денес: 0
home Вести

Даштевски: Доколку на некое место се гласало без фингерпринт без одлука на ДИК, ќе има прегласување и одговорност!

Даштевски: Доколку на некое место се гласало без фингерпринт без одлука на ДИК, ќе има прегласување и одговорност!

На последната одржана прес конференција, претседателот на ДИК, Александар Даштевски, изјави дека според информациите кои ДИК ги добила, на низа избирачки места се престанало со употребата на апаратите за отисоци.

Даштевски истакна дека за само шест избирачки места ДИК донела решение за такво нешто, а за сите други места каде тоа е појава, станува бор за прекршување на законот и најави дека тие лица ќе бидат санкционирани, ако се продлжи на тој начин, без довола, односно решение од ДИК да се гласа без фингерпринтови.

Оттука, тој апелираше да се продолжи со гласањето со употреба на фингерпринт апаратите, велејќи дека подобро е да апелира и да се спречи тоа, отколку после, гласањето на тие избирачки места да биде поништено, а одговорните да бидат гонети.