четврток, 21. септември 2023. Вести денес: 118
home Вести

Данев: 26 фамилии добија новогодишна честитка од СДСМ на која пишува ОТКАЗ- ова ли е животот кој го ветуваа?

Данев: 26 фамилии добија новогодишна честитка од СДСМ на која пишува ОТКАЗ- ова ли е животот кој го ветуваа?

Политичката одмазда стана одлика на владеењето на СДСМ. Се бркаат луѓе од работа само затоа што се политички неистомсленици. Новата управа на ЈП Водовод од работа избрка 26 вработени во оваа претпријатие. Причините кои се наведуваат во отказните решенија се банални изговори и се алиби за политичкиот реваншизам кој го спроведува оваа власт, истакна Драган Данев од ВМРО-ДПМНЕ на денешната прес-конференција.

-СДСМ остави 26 фамилии без средства за основна егзистенција. 26 фамилии добија новогодишна честитка од СДСМ, на која пишува – ОТКАЗ. Ова ли е животот кој го ветуваше СДСМ? Ова ли е еднаквост за сите и непартизираното општество кое го ветуваа? Ова е класичен политички реваншизам. Според информациите објавени во медиумите власта брка од работа со цел празнење на работни позиции за членови од СДСМ. Ова не е живот, ова е беда за сите оние кои не се СДСМ, рече Данев и додаде:

„СДСМ управува со јавните претпријатија, како да се нивен сопствен феудален посед. Власта си зема за право да одлучува кој и колку  долго ќе остане на својата работна позиција, спротивно на Устав и закон. Власта на дело ја спроведува политиката на Заев за бркање на луѓе од работа по принципот „Ќе бркаме од чистачка до министер“. СДСМ спротивно на законите и европските практики се изживува со вработените во државна администрација“.

СДСМ, рече Данев, внесува страв и несигурност кај граѓаните на сите нивоа на власта, на централно и на локално ниво.

-Граѓаните се исплашени. Вработените во државна администрација под сериозен притисок. Правото е деградирано, а демократијата урнисана. Основна одлика на Република Македонија под водство на СДСМ е партискиот реваншизам. Граѓаните  не смеат да бидат жртва на политички реваншизам. СДСМ  не смее да се изживува со вработените во државната администрација и со јавните претпријатија да управува како со феудален посед.