сабота, 10. декември 2022. Вести денес: 0
home Вести

Црвенковски постави прашање: Што ако сме принудени, не по своја волја, да бараме алтернативи?

Црвенковски постави прашање: Што ако сме принудени, не по своја волја, да бараме алтернативи?

Бранко Црвенковски, поранешниот претседател на СДСМ, зборуваше на вчерашниот форум за Западен Балкан во Сараево. Тој потсети дека секоја земја од Западен Балкан има поставено стратешка цел – членство во Европската унија.

Говорејќи за искуството на Македонија на тој пат, тој рече дека земјата не може да направи ниту еден чекор напред 12 години и потсети на барањата на Грција, Франција и Бугарија, кои, како што рече, немаат никаква врска со пропишаните критериуми од страна на Европската комисија.потребни за започнување на преговорите.

Тој потсети дека земјата дури го смени и името, но рече дека процесот на интеграција на земјите од Западен Балкан во ЕУ е забавен, или како што вели тој, практично запрен. Затоа, тој се прашуваше кои се намерите на европските земји и посочи дека некои земји го блокираат пристапот на нови членки.

„Што ако сме принудени, не по своја волја, да бараме алтернативи. Да не бидам погрешно разбран, јас не ги одбирам Истокот или Далечниот исток како алтернатива“, рече Црвенковски, објаснувајќи дека земјите од регионот треба да „се европеизираат со свои капацитети“.

Најнови вести

Qatar 2022