среда, 28. октомври 2020. Вести денес: 125
home Вести

ЦК на ВМРО-ДПМНЕ: Статутарни измени со кои се ограничува мандатот на претседателот на партијата

ЦК на ВМРО-ДПМНЕ: Статутарни измени со кои се ограничува мандатот на претседателот на партијата

ЦК на ВМРО ДПМНЕ на вечерашната седница донел две крупни одлуки, соопшти на прес – конференцијата, соопшти Панче Тошков, претседател на статутарната комисија на ВМРО-ДПМНЕ. Првата одлука била донесена едногласно и со неа се овластува лидерот на партијата да води преговори за формирање на владеачко мнозинство.

Втората одлука е за повеќе статутарни промени со кои се придонесува за демократизација на партијата.

Со овие промени се ограничува мандатот на претседателите на партијата на 4 години, со право на реизбор уште два пати, но под услов третиот пат да биде избран со гласовите на 2/3 -тини од членовите на партиските органи и тела.

ВМРО-ДПМНЕ ја укинува и функцијата почесен претседател и отсега ниту Груевски ниту Георгиевски ја немаат таа функција.

Најнови вести

Коронавирус