сабота, 28. ноември 2020. Вести денес: 60
home Вести

Чулев: Со поништувањето на решенијата Оливер Спасовски и СДСМ ги прекршија законите

Чулев: Со поништувањето на решенијата Оливер Спасовски и СДСМ ги прекршија законите

Вчера на седницата на Владата беше донесена, а утрово рано во Службен весник беше објавена одлуката на Владата за поништување на сите решенија за распоредување на работно место, а кои беа потпишани од моја страна како Министер во Министерството за внатрешни работи. Одлуката е потпишана од техничкиот премиер, Оливер Спасовски.

Дозволете ми во неколку точки да ја образложам аспурдноста на носењето на оваа одлука, и мерките и чекорите кои ќе ги преземам со цел да овозможам нормално и непречено функционирање на Министерството за внатрешни работи.

Прво, со оваа одлука Оливер Спасовски и Владата се меша во работата на Министерството за внатрешни работи, што претставува грубо кршење на правниот поредок на државата и мешање во независноста на министерството и истовремено со оваа одлука Владата и формално се постави над правниот поредок, преземајќи надлежности кои законски се регулирани.

Второ, вчерашната одлука донесена и потпишана од страна на Оливер Спасовски претставува кршење и непочитување на законот за организација на државните органи. Имено, Законот за организација и работа на органите на државната управа во член 47, став 1 јасно и недвосмислено вели дека “Со работата на министерството раководи министер”.

Трето, согласно член 30 од Законот за Владата на Република Македонија, Владата има право и должност да укине или поништи прописи или друг акт на министерството, органите на државната управа и управните организации кои не се во согласност со уставот, а во конкретниот случај не станува збор за такви акти, туку станува збор за решенија за распоредување – кои се конкретни поединечни акти за права од работен однос.

Четврто, согласно позитивните законски прописи, Одлуките на Владата кои се однесуваат на поништување на поединечни акти – решенија за распоредување како не се во нејзина функционална надлежност, односно не можат да бидат предмет на постапување на Владата, од причина што за истите согласно со законот е предвидена соодветна постапка од работен однос.

Петто, Оливер Спасовски беше избран за Претседател на Владата која треба да овозможи спроведување на парламентарните избори, а ваквото мешање од негова страна и од страна Владата во моите ингеренции како Министер за внатрешни работи се прави со цел да се создаде хаос и комплетна дисфункционалност во работењето на министерството за внатрешни.

Шесто, ваквата одлука на Оливер Спасовски и Владата директно претставува уште еден аттак врз вработените на Министерството за внатрешни работи, а со тоа ја доведува во прашање нивната професионалност и нивниот интегритет.

Се со цел разрешување на дилемите и избегнување на дополнителен хаос во работењето на институцијата со која јас раководам, ги информирам граѓаните на Република Македонија дека со телеграма кој ја издадов утрово ги задолжувам сите организациски единици да постапуваат единствено и исклучиво во согласност со законските прописи.

Истовремено во неа укажувам дека секое постапување спротивно на законските прописи повлекува кривична одговорност, односно злоупотреба на службената положба и овластување што е казнив согласно одредбите на кривичниот законик.

Со цел непречено функционирање и остварување на надлежностите на МВР, неопходно е од страна на сите вработени да се почитуваат исклучиво законските одредби, како и хиерархиската поставеност и одговорност.

Вчерашната одлука овој пат потпишана од страна на Оливер Спасовски е уште еден еклатантен пример на практицирање на самовластие и непочитување на Уставот и законите од страна на техничкиот премиер и луѓето кои од негова страна се поставени и раководат со Министерството за внатрешни работи.

На крајот го прашувам Оливер Спасовски дали тој ќе понесе политичка одговорност доколку вчерашната одлука за укинувањето на решенијата потпишана од негова страна предизвика безбедносни импликации со кои ќе биде доведена во прашање безбедноста и сигурноста на граѓаните на Република Македонија, напиша на Фејсбук министерот за внатрешни работи, Наќе Чулев.

Најнови вести

Коронавирус