понеделник, 25. мај 2020. Вести денес: 102
Актуелна тема

Од минута во минута за ситуацијата со коронавирусот во Македонија и светот

home Вести

Чилиманов: Со помош на новиот закон за недискриминација ќе се легализира брак на истополови двојки

Чилиманов: Со помош на новиот закон за недискриминација ќе се легализира брак на истополови двојки

Во денешната емисија „Отворено на Алфа“ гостуваше Цветин Чилиманов при што говореше за законот за недискриминација. Тоа што ќе се случи дека наскоро врз основа на новодонесениот закон за антидискриминација ќе имаме некоја брачна двојка во Македонија, истополова двојка ќе отиде во матично ќе се обиде да се регистрира, ќе биде одбиена, ќе однесат тужба врз основа на законот против институцијата, против матичната.

И ќе се обидат на таков начин, не преку нормалната процедура одење во Собрание, изгласување на законот за семејство, појасни Чилиманов. Според Чиломанов редифинирање на законот ќе се случи преку незадоволство на истополовите двојки кои преку новодонесениот закон ќе ги тужат институциите за дискриминација со помош на членови од новата Комисија која е полна со левоориентирани активисти од невладини организации кои со години земале грантови на вакви теми.

Коронавирус