петок, 24. јуни 2022. Вести денес: 200
home Вести

Честитка од Пендаровски по повод празникот Свети Сава

Честитка од Пендаровски по повод празникот Свети Сава

Претседателот Стево Пендаровски по повод празникот свети Сава упати честитка до припадниците на српската заедница, посакувајќи им празникот да го поминат во добро здравје, исполнет со радост и со среќа.

-Духовната и просветителско-образовна дејност на свети Сава е еден од најзначајните темели на српската национална и културна самобитност. Неговото дело е неизоставен дел од традициите, обичаите и културно наследство на припадниците на српската заедница во Република Северна Македонија која активно придонесува за политичкиот, општествениот и културниот живот. Се радувам и на придонесот што нашите граѓани од српска националност го имаат во продлабочувањето на односите со соседна и пријателска Република Србија, пишува во честитката претседателот Пендаровски.

Скоро цела година, како што вели Пендаровски, живееме борејќи се со пандемијата со Ковид-19, која ги загрозува нашето здравје и благосостојба, но и го менува нашето секојдневие.

-За жал, како и за останатите празници и светосавското празнување ќе биде во изменети околности. Да продолжиме со почитување на мерките и со дисциплинираното однесување за да го заштитиме своето, здравјето на најблиските, како и здравјето на целата заедница. Празникот на свети Сава нека биде поттик да истраеме и да останеме солидарни и одговорни, сложно и сплотено работејќи за развојот и за напредокот на нашата заедничка татковина, пишува Пендаровски во честитката по повод Денот на Свети Сава.

Коронавирус