четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 177
home Вести

Честит именден Христо, Христина, Божин, Ристо, Ристана

Честит именден Христо, Христина, Божин, Ристо, Ристана

Денеска е Рождество Христово – Божиќ, празник на радоста и надежта.

Именден празнуваат Христо, Христина, Божин, Ристо, Ристана, Ристовка…

Името Христос е превод на еврејското Месија, што значи Помазаник. Овој Помазаник, овој Христос, на луѓето им беше ветен уште од времето на Адам. За него пророкуваа многу еврејски пророци, а неговата појава во тоа време ја очекуваа и многу други народи.

Пророците го прорекоа како времето кога ќе се роди, така и местото Витлеем. Во тоа мало гратче во Јудеја, денешен Израел, се роди Исус, наречен Христос, т.е. Помазаник, и тој беше исполнување на пророштвата. Подоцна се откри и стана позната низ целиот свет надумната тајна на неговата богочовечка личност.

Исус Христос на човештвото му ја даде силата и власта да ги победи гревот и смртта. Заради тоа Христа го нарекуваме спасител. Уште повеќе, влегувањето на Бога во историјата значеше почеток на откривањето на сите тајни и на радоста на вечниот живот.

Најнови вести

Коронавирус