недела, 7. јуни 2020. Вести денес: 1
Актуелна тема

Од минута во минута за ситуацијата со коронавирусот во Македонија и светот

home Вести

Ценовникот на црквата предизвикува лавина од негативни реакции

Ценовникот на црквата предизвикува лавина од негативни реакции

Цените на верските обреди што ги извршуваат свештениците на Македонската православна црква-ОА постојано наидуваат на лавина лоши реакции од страна на луѓето.

Наплаќањето за свештенодејства е грев и канонски прекршок, се вика симонија.

Но тоа што му го даваат верниците на свештеникот е доброволна награда. Тоа значи дека свештеникот е должен да ја изврши тајната и во случај верникот да нема ниту денар да плати.

Ова се цените на верските обреди во скопската епархија:

– крштевка                                        4.000 денари
– венчавка со еден свештеник          6.000 денари
– венчавка со тројца свештеници      7.000 денари
– погреб                                           3.000 денари

 

Извор: skopjeinfo.mk

Коронавирус