сабота, 24. октомври 2020. Вести денес: 50
home Вести

Бутелчани бараат поликлиника, амбулантата им се распаѓа

Бутелчани бараат поликлиника, амбулантата им се распаѓа

Повеќе жители на Општина Бутел бараат изградба на поликлиника во општината, затоа што амбулантата која сега опслужува 60.000 граѓани е речиси руинирана.

За таа цел, најавиј аи протест во сабота, на кој ќе побараат државата во услови на ковид-19 да им овозможи достојно место каде може да посетат лекар, а секако, бараат да проработи и лабораторија.

– Нашата општина е единствена општина која на територија на град Скопје нема поликлиника, а моменталната амбуланта е во тотален распад како што можете да видите и на фотграфиите во прилог. Оваа амбуланта која опслужува над 60.000 жители како од нашата општина така и од соседните општини нема ни основни елементарни услови а камо ли граѓаните да извршуват здравствени услоги. Повеќе од година дена и можноста за лабароторија која ја обавувавме во оваа амбуланта ја нема. Во услови на светска пандемија и една од општините со константен број на новозаболени и секогаш при врвот на болни од Ковид-19 ние немаме можност за обавување на здравствените потреби. Секој жител на општина Бутел е приморан да ја напушти општината доколку има потреба и од основните здравствени услуги – велат иницијаторите на протестот.

Најавија дека имаат околу 200 поддржувачи и дека же протестираат во сабота (26.09.2020) со почеток од 11 часот на улица „Бутелска“ на главната крстосница кај слаткарнцата.

фото: nezavisen.mk

Коронавирус