четврток, 22. октомври 2020. Вести денес: 0
home Вести

Британски „Фајненшл Тајмс“: Странските инвеститори бегаат од Македонија како „ѓавол од темјан“

Британски „Фајненшл Тајмс“: Странските инвеститори бегаат од Македонија како „ѓавол од темјан“

Согласно британскиот весник Фајненшл тајмс (ФТ) Македонија според индексот за успешност на странските инвестиции во 2016 се наоѓаше на високото 3-то место, во 2018 падна на 18-то место а за 2019 Македонија ја нема ни помеѓу првите 50 држави на ранг листата на ФТ.

Ако се вратиме 4 години наназад, во предизборната кампања на СДСМ, ветувањето на Заев беше дека гиганти од рангот на „Google“ и „Facebook“ ќе инвестираат во Македонија. Не само што тоа не се случи, туку и оние кои ги имавме, планираат да ги намалат капацитетите, а некои и да ги затворат фабриките.

Ако се погледне табелата на ФТ ќе се види дека змеји од рангот на Того, Руанда, Мозамбик, Зимбабве, Сенегал… се далеку пред нас.

 

Најнови вести

Коронавирус