четврток, 20. јануари 2022. Вести денес: 0
home Вести

Божиновски: Растот на рејтингот на ВМРО-ДПМНЕ покажува дека Мицкоски ја консолидираше партијата, довербата ќе продолжи да расте

Божиновски: Растот на рејтингот на ВМРО-ДПМНЕ покажува дека Мицкоски ја консолидираше партијата, довербата ќе продолжи да расте

Во отвореното студио на Алфа телевизија своите ставови за актуелните рејтинзи кои ги објави МЦМС каде се покажува раст на рејтингот на ВМРО ДПМНЕ од 3.4 %и пад во довербата на СДСМ од над 1 %, дебатираа аналитичарите Владимир Божиновски и Александар Кржаловски.

Аналитичарите се согласни дека вистинското расположение за договорот со Грција и крупните афери ќе се ефектуираат на следното мерење на анкетите од септември бидејќи искуството покажува дека реалното расположение за состојбите доаѓа со задоцнување од 2 до 3 месеци. Она што резултира со зголемен рејтинг на ВМРО ДПМНЕ пред сè се должи на активизмот на партијата и консолидирањето на партијата кое го направи Мицкоски.

Аналитичарот Владимир Божиновски пак истакна дека владата на СДСМ набила преголеми очекувања кај граѓаните, особено кај оние неопределените кои во голем број не гласале за сегашната власт туку против ВМРО-ДПМНЕ. Божиновски вели дека сега кога СДСМ има апсолутна централна и локална власт, фрустрацијата на граѓаните е право пропорционална со неостварените ветувања. Тој напомена дека имало момент во изминативе месеци, во период кога се намалила фрекфенцијата на информации околу името се случи аферата со пајакот, како и серија на други афери кои исто така ги фрустрирале гласачите. Божиновски за крај заклучи дека сега ВМРО-ДПМНЕ се консолидираше, ВМРО-ДПМНЕ сега креира програма, нови политики, нови решенија и на тој начин може да се очекува дека ќе привлекува уште повеќе нови гласачи.

Според аналитичарот Александар Кржаловски допрва ќе се почувствува на анкетите ефектот од аферите кои сега се случуваат и се врзани со власта и нејзиното работење.

-Моето толкување на ваквото доближување на ВМРО-ДПМНЕ и враќање на нивото, на сегашното ниво , СДСМ се нема многу поместено од она што имаше доверба и досега, ама ВМРО е вратено назад. И по мене во најголем дел се должи на договорот со Грција, односно мислам дека тоа наоѓа на поткрепа и во целата анкета дека генерално мнозинството од луѓето меѓу 50 и 60 посто вкупно, а уште повеќе кај етничките Македонци се незадоволни од повеќето одредби од Договорот. Иако на крајот дел од нив се изјаснуваат дека ќе гласаат „за“. Ама релативно мнозинско незадоволство има за поединечните прашања, менување на Устав, менување на името, кодовите, регистрациите и слично. Можеме да зборуваме и повеќе за тоа ама јас така го објаснувам бидејќи анкетата е правена на 24 јули до први август, тоа е мислам пред овие последни афери што беа со тендери со слични корупциски скандали. Мислам дека тие не влијаеа на овој резултат и мислам дека тие допрва ќе се разврзуваат во месец септември, вели Кржаловски кој додаца дека ефект има и раздвижувањето во ВМРО ДПМНЕ и зголемениот активизам.

Коронавирус