вторник, 27. јули 2021. Вести денес: 155
home Вести

Бошњаковски: „Воинот на коњ“ во центарот на Скопје ќе се преименува, а ќе стои и табла дека е од грчката историја

Бошњаковски: „Воинот на коњ“ во центарот на Скопје ќе се преименува, а ќе стои и табла дека е од грчката историја

Потпаролот на Владата Миле Бошњаковски денеска одговарајќи на новинарско прашање кои споменици ќе бидат преименувани и означени како споменици од античка Грција тој рече дека ќе биде формирана комисија која ќе има шест месеци за да утврди кои споменици од античка Македонија ќе се преименуваат и ќе бидат дел од хеленската историја.

„Комисија ќе изврши контрола на спомениците во рок од шест месеци, а дел од оние кои се наоѓаат во центарот на Скопје ќе добијат нов назив, како што на пример е „Воинот на коњ“ ќе биде поставена табла на која ќе пишува „Александар Македонски“ и ќе пишува дека припаѓа на хеленската (грчката античка) историја“ рече Бошњаковски.

Коронавирус