недела, 28. ноември 2021. Вести денес: 94
home Вести

Бошњаковски: Сè уште траат консултациите за новото име на МАНУ

Бошњаковски: Сè уште траат консултациите за новото име на МАНУ

Преименувањата на државните, јавните и институциите финансирани од Буџетот е направено согласно три критериуми. Останува да се види како ќе гласи новото име на Македонската академија на науките и уметностите, со која во тек се консултации, изјави денеска портпаролот на Владата, Миле Бошњаковски на редовната прес-конференција.

-Имињата на институциите каде се споменува зборот „Република Македонија“ се заменети со „Република Северна Македонија“, додека во случаите кога се работи за институција од национален карактер, а во името ја има придавката „македонска“, тогаш таа е заменета со „национална“ како што е случајот со Македонска радиотелевизија која сега се преименува во Национална радиотелевизија. Придавката „македонска“ останува само кај институциите кои го идентификуваат македонскиот национален идентитет, како што е случајот со Македонскиот народен театар – вели Бошњаковски.

Коронавирус