понеделник, 30. ноември 2020. Вести денес: 85
home Вести

„Блумберг“: Во Македонија има едно раѓање на 24 минути, а смрт на секои 25

„Блумберг“: Во Македонија има едно раѓање на 24 минути, а смрт на секои 25

Во Македонија се помалку се раѓаат деца, населението полека, но сигурно се преполовува.

Глобалниот здравствен индекс „Блумберг“ разгледува неколку фактори и ги рангира најздравите и нездравите земји во светот.

Факторите што се користат за рангирање на државите вклучуваат: здравствени ризици (употреба на тутун, висок крвен притисок, дебелина), достапност до чиста вода, очекуваното траење на животниот век, неисхранетоста и причини за смртност.

Прворангираната- најздрава земја, Шпанија, има оценка од 92,75.

Според податоците на „Блумберг“ во Македонија има едно раѓање на секои 24 минути, една смрт на секои 25 минути и еден нето мигрант на секои 480 минути.

Според проекциите на „Блумберг“ за движењето на населението, тоа ќе се намалува од година во година. Во 2020 година се предвидува дека населението во земјата ќе изнесува 2.083.374 жители, а во 2095 година ќе биде преполовено, односно во Македонија ќе има 1.297.057 жители.

Според „Блумберг“ глобалниот здравствен индекс, во топ 10 најздрави земји во светот за 2019 година се рангирани:

1.Шпанија

2.Италија

3.Исланд

4.Јапонија

5.Швајцарија

6.Шведска

7.Австралија

8.Сингапур

9. Норвешка

10. Израел.

На листата од 56 рангирани земји, Македонија го зазема „почесното“ последно место.

Пред нас се: Србија, Аргентина, Мексико, Кина, Турција, Панама, Оман, Унгарија и Уругвај.

Со овие податоци се докажува дека во Македонија населението тивко се намалува се помалку се раѓаат деца, не случајно пред некој ден излезе информација дека македонските граѓани се повеќе се решаваат да си заминат од земјата.

Тие си заминуваат од незадоволство од оваа влада и нивните штетни политики што не носат ништо добро за подобар живот.

Најнови вести

Коронавирус