недела, 2. октомври 2022. Вести денес: 33
home Вести

Благо покачување на водостојот на реките

Благо покачување на водостојот на реките
ФОТО: МИА

– Врнежите кои паднаа изминатото деноноќие предизвикаа благо покачување на водостојот на реките низ земјава.

– Иако во некои од речните сливови, река Треска и река Црна, и во текот на денешниот ден се очекуваат мали зголемувања на водостоите, не се можни излевања на реките и нема опасност од нивно поплавување, соопшти Управата за хидрометеоролошки работи.

Од утринските мерења најголеми вредности на водостоите се бележат на станиците на река Вардар кај Радуша (167), Демир Капија (162) и Јегуновце (150).

Податоците на УХМР покажуваат дека во однос на февруарскиот просек, нивото на Вардар кај Јегуновце е зголемено речиси двојно, а покачено е и кај Скопје-Зајчев Рид, Велес и Демир Капија.

Значително е зголемено во однос на просекот во февруари и нивото на Пчиња кај Катлановска бања, има покачување и на Сатеска кај Ботун, а под просекот се Црна Река кај Новаци и Црн Дрим кај Ложани.

Кај водостоите на Охридското, Преспанското и Дојранското езеро нема значителни промени споредени со просекот за овој месец од годината. (МИА)

Најнови вести

Коронавирус