сабота, 30. јули 2022. Вести денес: 9
home Вести

Бесплатна вакцина против сезонски грип примиле 9.815 граѓани

Бесплатна вакцина против сезонски грип примиле 9.815 граѓани

Вакцина против сезонски грип во државава заклучно со вчера примиле 9.815 граѓани кои закажале термин преку избран лекар (матичен лекар). Од нив, 2.103 се од Скопје. Вакцинацијата против сезонски грип се одвива согласно утврдените планови, а во согласност со утврдените ковид протоколи за временска и физичка дистанца меѓу пациентите, покажуваат податоците од Националниот систем за електронски евиденции во здравството „МојТермин“, информираат од Министерството за здравство.

Вакцини има за сите, посочуваат од Министерството и додаваат дека секој петок од тековната недела се отвараат термини за вакцинација преку системот „МојТермин“.

За оваа сезона на грип се набавени 40.000 дози на четири типни вакцини против грип, наменети за бесплатна вакцинација на ризични групи. Во споредба со минатата сезона, за која се набавија 28 000 дози на вакцини, оваа година за околу 40 отсто се зголемија количините, потенцираат од Министерството и апелираат граѓаните кои закажале термин за вакцинирање да се појават на пункт за вакцинација, а доколку се спречени, резервираниот термин да го откажат.

Бесплатна вакцинација против сезонски грип се врши на шест пункта на ЈЗУ Здравствен дом Скопје, како и во здравствените домови во Велес, Неготино, Teтово, Гостивар, Кичево, Охрид, Струга, Вевчани, Македонски Брод, Ростуше, Битола, Прилеп, Крушево, Ресен, Демир Хисар, Свети Николе, Радовиш, Струмица, Штип, Валандово, Куманово, Кратово, Крива Паланка, Берово, Делчево, Виница, Пробиштип, Пехчево, и Кочани. Вакцинација се врши во општите болници во Гевгелија, Дебар и Кавадарци. (МИА)

Коронавирус