петок, 26. февруари 2021. Вести денес: 124
home Вести

БЕСА до Заев: Западниот дел од државата изоставен од странски директни инвестиции

БЕСА до Заев: Западниот дел од државата изоставен од странски директни инвестиции

БЕСА со соопштение до јавноста:

Веќе неколку дена, целата јавност, вклучително и ние сме сведоци на еденвидео материал ,спонзоризиран од самиот премиер г-динот Заев, каде што се презентираат економските достигнувања на владата, во првите две години од неговиот мандат.

Прикажаните податоци и бројки се импозантни,за кои и најголемиот скептик не би останал рамнодушен.

Испровоцирани од овој факт, ние како Департамент за Економија при Движењето БЕСА, решивме да излеземе со неколку аргументи кои ке го демантираат видео материалот спонзоризиран од СДСМ.

Според нашата анализа, а што може лесно да се утврди и од фактичката сосојба, констатираме дека од рекламираните 624,5 милиони евра, ниту еден цент не се инвестирани ве технолошко развојните зони во западниот дел на државата, со мнозинство албанско население.

Што значи , во овие две години не е отворена ниту една обична работилница , а да не зборуваме за големите светски производители.

Со право го прашуваме премиерот Заев, бидејки е повеке од јасно дека министерот за економија, г-Бектеши не е во тек со оваа мизерна состојба на овој регион, кој што е населено со мнозинско албанско население.

Г.ПРЕМИЕРЕ, ЗОШТО ГО ИЗОСТАВУВАТЕ ЗАПАДНИОТ ДЕЛ ОД КАРТАТА НА СТРАНСКИТЕ ДИРЕКТНИ ИНВЕСТИЦИИ, И НЕ РАБОТИТЕ НА ОТВАРАЊЕ НА НОВИ РАБОТНИ МЕСТА??

Како е можно, една од највиталните зони на државата да се остави во ваква незавидна состојба, во првите две години од вашиот мандат??

Со:

НУЛА (0) СТРАНСКИ ИНВЕСТИЦИИ

НУЛА (0) НОВО ОТВОРЕНИ РАБОТНИ МЕСТА И

НЕВИДЕН ЕГЗОД НА МЛАДА И КВАЛИФИКУВАНА РАБОТНА СИЛА

Дали сето ова не е во спротивност со концептот кој што го промовирате- ЖИВОТ ЗА СИТЕ??

Заради оваа причина г.премиере Ви апелираме помалку да се занимавате со видео спотови, затоа што тие не враќаат назад на времето кога имаше многу рекламирања, а малку работа. Ви препорачуваме во духот на еднаквиот и пропорциенален економски развој, да не го оставите во заборав Полошкиот регион и другите места со мнозинство албанско население. Само со еднаков економски и регионален развој може да се зборува за некаков живот за сите.

Фатмир Емуш, директор на Департаментот за Економија во Движење БЕСА.

Коронавирус