среда, 1. февруари 2023. Вести денес: 0
home Вести

Беќири ја кажува вистинската улога која ја имал Али Ахмети во настаните кои претходеа на убиството во Мала Речица

Беќири ја кажува вистинската улога која ја имал Али Ахмети во настаните кои претходеа на убиството во Мала Речица

Поранешниот потпретседател и еден од основачите на ДУИ, Назми Беќири, на својот Фејсбук профил ја напиша целата ситуација за убиството во Мала Речица- Тетово.

Во продолжение целиот пост на неговиот профил на Фејсбук:

-Стопирајте ги крвопролевањата, доста е веќе …
Прво, изразувам искрено сочувство до семејството Реџепи и му посакувам брзо закрепнување на членот на семејството Мисини!
Веста за расправијата и за убиствата во Мала Речица -Тетово ја примив во Сарај. Господ знае колку болка и огорченост почуствував поради крвопролевањето на Албанците од Куманово.
За овој тажен настан ДУИ, пуштиле соопштение дека овој случај немал никаква врска со нив (ДУИ).
Ова е логично дека партијата не се борела, но нејзините луѓе да. Бидејќи двете страни се членови на ДУИ, а недоразбирањата на двете спротиставени страни ги знаееле сите. Дури и на листата што ја предложи лидерот на партијата, за членови на претседателството на огранокот имаше членови од двете семејства кои настрадале. Не знам кој ја предложил таа листа, но овој предлог не е случаен.
Поради овој случај, побарав збор и предложив овој состанок со овој дневен ред да биде одложена или откажана, за постепено да се поработи на прашањето за помирување на присутните членови кои не зборуваат едни со други. Во оваа прилика се обратив и до кандидатот кој беше определен за претседател на огранокот (мислејќи дека ќе ми помогне, бидејќи како и сите други, можеби и повеќе знаеше за несогласувањата помеѓу луѓето од огранокот кои беа таму), што одлучи да ја прифати оваа кандидатурата, ќе бев против него.
Во оваа прилика, ги споменав настаните што сите ги знаеја. Меѓу другото, во ова потсетување подвлеков дека оваа гранка на партијата, некогаш на одржала изборно собрание, но дека нејзините претседатели биле назначувани, и кои еден после друг сите си даваа оставки и, истовремено сите имале конфликти и расправии (се тепале) и со жалење морам да кажам дека имало и убиства. И повторно да се продолжи на исти начин не ми изгледаше логично. По овој говор, лидерот го стави на гласање предлогот и сите гласаа за него. И остави го гласањето, но на излегување за време на поздравувањето со лидерот им честитаа за овој начин на работа и со мимики на лицата и рацете кои беа очигледни, најверојатно му велеа дека го изиграа Назми …
Уште полошо е што на излегување лидерот ја застана една страна од конфликтот и им рече дека оваа недоразбирање ќе го заборават. Пресретнатото лице рече дека прифаќа и не сака расправии, но и да не се провоцира.
По овие зборови се поздравиме и излеговме, и тргнав на пат.
Јас многу ја сакам партија, бидејќи сум еден (можеби и најмногу кој придонесе) од неговите основачи, но повеќ ме боли крвта на Албанецот и семејствата кои настрадаа, затоа што во семејството Реџепи имавме основа на илегалата, а дури и еден од нив беше основач на воениот сектор во 1984 година.
Жал ми е за семејството на другите затоа што живееме во истото село и уживаат особена почит во сетото, кои исто така се активисти за националното прашања во земјата и странство (дијаспора).
По пристигнувањето дома, им се јавив ги луѓе од доверба од раководството на оваа партија да интервенираат, за да ја смири ситуацијата. Одговорот беше нај апсурден “не може да интервенира во овие моменти”. Разочаран си реков во себе: тие дејствуваат како државна полиција која делува само за собирање на лешови.
Не планирав да пишувам, бидејќи во предлогот барањата кои ги покренав на тој состанок присуствуваа 40 кумановци, но ме замисли предлогот на истото ова раководство не излегувам од дома, па дури и ме критикуваа како сум можел да одам на работа (ТУ) во Тетово, каде што и работам.
Од што се чувам не можев да разберам. Можеби само затоа што јас бев единствениот што бараше помирување на луѓето од истото раководство. Давањето на овие наредби, како и чесноста што тие ја имаат, исто така, во себе содржат интриги.
Ја одржувам изјавата на партијата, без оглед на тоа кој ја има дадено (не слушнам воопшто вести бидејќи се нервирам од нив), дека нема вмешаност во расправијата, но семејствата кои настрадаа излегоа од партиското седиште. Значи, вие кои се избравте за членови на претседателството на огранокот без основа, вие кои ги предложивте овие и начинот на оваа работа, вие кои не послушавте, вие кои гласавте, интервенирајте за смирување и зближување на овие две засегнати семејства, или ќе продолжам да го барам стенограмот на мојот говор. Во спротивно нема да запрете “лубија” пролевањето на нашата крв. Доста со мафијашки дела, бидејќи нашата крв се пролева, на невините луѓе од Куманово …

Најнови вести