понеделник, 24. јануари 2022. Вести денес: 97
home Вести

Бајрам Реџепи: Гасоводот ќе се гради низ Водно бидејќи друга алтернатива ќе предизвика фининсиски импликации.

Бајрам Реџепи: Гасоводот ќе се гради низ Водно бидејќи друга алтернатива ќе предизвика фининсиски импликации.

Директорот на јавното претпријатие Македонски енергетски ресурси, Бајрам Реџепи, во дебата посветена на изградбата на гасоводот по сртот на Водно во емисијата “Економски Магазин“ на Алсат-м телевизија, потврди дека и покрај спротиставувањето на граѓанските здруженија за спас на Водно, гасоводот ќе проголжи да се гради по веќе зацртаната траса низ Водно.

-Изградбата на гасоводот низ Водно секако дека ќе продолжи и тоа од три причини. Првата бидејќи ние ги поседуваме сите видови валидни документи кои се правосилни, сите видови дозволи од важни институции во земјава и секако поради други две причини, затоа што цениме дека во оваа фаза на реализирање на проектот не е можно да се прекинат работните активности, и второ бидејќи нема алтернативна траса која е помалку штетна за градот Скопје и трето бидејќи другиот дел каде треба да се гради како алтернатива во оваа фаза ќе предизвика големи фининсиски импликации, рече Бајрам Реџепи, директор на МЕР.

На прашање на новинарот дали е можно да се смени трасата за изградба на гасоводот, затоа што и невладините организации се против оваа траса, директорот на МЕР, Реџепи одговори дека, во оваа фаза од реализацијата на проектот е невозможно да се разгледа опцијата за промена на трасата на гасоводот, бидејќи ценеле дека влијанието на реализација на проект кој поминува низ Водно врз градот Скопје е релативно мало, дури и незначително.

Коронавирус