среда, 16. јуни 2021. Вести денес: 154
home Вести

АВМУ го осудува повикувањето на разговор во полиција на новинарите Момировски и Златев

АВМУ го осудува повикувањето на разговор во полиција на новинарите Момировски и Златев

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги го осудува повикувањето на разговор на новинарите Горан Момироски и Љупчо Златев во просториите на СВР Скопје поради неговите написи за наводна злоупотреба на службената положба на Генералниот секретар на Владата и барањето да го открие својот извор на информации.

„Домашната и меѓународната легислатива го гарантираат правото на новинарите да ги штитат своите извори. Барањата за откривање на новинарските извори претставуваат не само притисок врз новинарите туку и кршење на Уставот, Законот за медиуми, Европската конвенција за човекови права и основни слободи, препораките на Советот на Европа.

Отсуството на заштита на изворите на информации може да ги одврати од комуникација со новинарите за работи од јавен интерес, што пак води кон самоцензура и поткопување на виталната улога на медиумите да бидат коректори на власта.

Во врска со последните притисоци врз новинарите, Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги ќе ги информира претставниците на дипломатскиот кор, претставникот на ОБСЕ за слобода на медиумите Харлем Дезир и комесарката за човекови права на Советот на Европа Дуња Мијатовиќ“-се наведува во соопштението.

ЕУРО 2020

Македонија