понеделник, 17. јануари 2022. Вести денес: 158
home Вести

Април и Мај полни неработни денови- Следи продолжен викенд

Април и Мај полни неработни денови- Следи продолжен викенд

Оваа година губиме неработни денови, но иста така и за возврат на тоа добиваме неколку споени викенди.

Еден од изгубените празници беше Бадник.

Неработни денови во 2019 година се:

За сите граѓани на РМ

29 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар,
1 мај (среда), Ден на трудот,
24 мај (петок) „Св. Кирил и Методиј“ – Ден на сесловенските просветители,
4 јуни (вторник), Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам,
2 август (петок), Ден на Републиката,
8 септември (недела), Ден на независноста, односно 9 септември (понеделник) е неработен ден,
11 октомври (петок), Ден на народното востание,
23 октомври (среда), Ден на Македонската револуционерна борба,
8 декември (недела), „Св. Климент Охридски”, односно 9 декември (понеделник) е неработен ден.
За граѓаните од православна вероисповед

6 јануари (недела), Бадник, ден пред Божик,
19 јануари (сабота), Богојавление (Водици),
26 април (петок), Велики Петок, петок пред Велигден,
14 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден,
28 август (среда), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).
За граѓаните од католичка вероисповед

22 Април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден,
1 ноември (петок), Празникот на сите светци,
25 декември (среда), првиот ден на Божик.
За граѓаните од муслиманска вероисповед

11 август (недела), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам,
За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ

22 ноември (петок), Ден на албанската азбука,
За граѓаните припадници на српската заедница во РМ

27 јануари (недела), Свети Сава,
За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ

8 април (понеделник), Меѓународен ден на Ромите,
За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ

23 мај (четврток), Национален ден на Власите,
За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ

9 октомври (среда), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур,
За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ

28 септември (сабота), Меѓународен ден на Бошњаците,

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ

21 декември (сабота), Ден на настава на турски јазик.

Најнови вести

Коронавирус