четврток, 23. март 2023. Вести денес: 87
home Вести

АНКЕТА НА ИПИС: Огромно мнозинство граѓани сметаат дека процесот за „27 април“ е монтиран и треба да се повтори

АНКЕТА НА ИПИС: Огромно мнозинство граѓани сметаат дека процесот за „27 април“ е монтиран и треба да се повтори

Народот го урна случајот 27 април, само вака може да се опише последната анкета на ИПИС на тема истражување на јавно мислење „Настани од 27 април“.

На прашањето „Дали осудените се оранизатори или жртви со цел да се прикријат вистнските виновници за настанот?“.

45.3 проценти од граѓаните сметаат осудените за 27 април се жртви со цел да се прикријат вистинските виновници на настанот. 27 проценти сметаат дека тие се организатори, додека 27,8 проценти немаат одговор на прашањето.

На прашањето дали осудените имаат фер судење 45,6 проценти од граѓаните сметаат дека осудените немале фер судење.

Огромно мнозинство од 50,4 проценти од испитаните граѓани сметаат дека процесот за 27 април бил монтиран.

Уште поголем дел од граѓаните, односно 51,5 проценти од граѓаните сметаат дека имало селективна амнестија во случајот.

Голем број од граѓаните сметаат дека поради нефер судењето и фактот што овој случај е политички монтиран треба да се повтори судењето.

50,2 проценти од граѓаните сметаат дека треба да има повторно судење за случајот.

loading...