среда, 28. јули 2021. Вести денес: 178
home Вести

Анкета на институт БИПС: Над 3% водство на ВМРО-ДПМНЕ, во 5 изборни единици води пред коалицијата СДСМ-БЕСА

Анкета на институт БИПС: Над 3% водство на ВМРО-ДПМНЕ, во 5 изборни единици води пред коалицијата СДСМ-БЕСА

ВМРО-ДПМНЕ ужива најголема доверба кај македонските граѓани. Над 3% водство на ВМРО-ДПМНЕ, во 5 изборни единици води ВМРО-ДПМНЕ пред коалицијата СДСМ-БЕСА. Ова го покажуваат резултатите од најновата анкета на институт БИПС. Само во 6-ка, каде мнозинство е албанското насление  води СДСМ-БЕСА преку носителот Билал Касами. Во сите ИЕ каде мнозинство се Македонците, убедливо води ВМРО-ДПМНЕ.

Институтот БИПС (за истражување во областа на безбедноста и демократизацијата на човековите права и слободи) кој се занимава со анализи и истражувања за сопствени потреби направи анкета на јавното мислење.

Анкетата е спроведена телефонски во период од 16.06.2020 – 19.06.2020 врз 1.523 испитаници при што е водено сметка за демографската структура и етничката припадност.

При анализата опфатени се сите изборни единици. Маргината на грешка е плус, минус 1.5%.

ВМРО-ДПМНЕ има поддршка од 24,5%, а СДСМ од 21,4%.

Во пет од шест изборни единици, според најновата анкета, водство има кандидатот на ВМРО-ДПМНЕ пред носителот на листа на СДСМ.

 

Коронавирус