четврток, 26. ноември 2020. Вести денес: 2
home Вести

Анкета на „Димитрија Чуповски“: Мнозинството граѓани незадоволни од Заев, државата оди во погрешна насока!

Анкета на „Димитрија Чуповски“: Мнозинството граѓани незадоволни од Заев, државата оди во погрешна насока!

Во периодот помеѓу 25-28 Maj 2018 година Институтот „Димитрија Чуповски“ спроведе телефонска анкета на 1030 испитаници со цел да ги утврди перцепциите на македонските граѓани за рејтингот на политичките партии и личности.

Во истражувањето спроведено на ниво на Република Македонија, беа опфатени сите шест изборни единици, како и повеќе демографски карактеристики на населението вклучително пол и возраст, а исто така беше направена поделба и според руралните и урбани места на живеење при што Скопје е земено како посебна целина.

Според резултатите од анкетата, граѓаните не се задоволни од работата на Владата предводена од СДСМ и Зоран Заев. Дури 64.3 проценти од испитаниците имаат негативно мислење за работата на Владата, а позитивно се изјасниле 30.1%.

Република Македонија во изминатава година се движи во погрешна насока, сметаат граѓаните.

Имено, на прашањето „Во каква насока се движи Македонија во изминатава година, правилна или погрешна“, 47.2% од испитаниците одговориле дека тоа е погреѓна насока.

Во првиот дел од анкетата, испитаниците се изјаснуваат дека ВМРО-ДПМНЕ има предност пред СДСМ, односно дека ако утре има избори би гласале за опозициската партија.

За Зоран Заев, граѓаните имаат негативно мислење, а за Христијан Мицкоски позитивно мисење. Односно,44.3 % од испитаниците имаат негативно мислење за Заев, а 35.5% мислат позитивно за него.

За Мицкоски 42.2% имаат позитивно мислење, а 25.1% негативно.

Најнови вести

Коронавирус