четврток, 20. јануари 2022. Вести денес: 80
home Вести

АНКЕТА: Младите даваат најголема поддршка за професорката Силјановска Давкова

АНКЕТА: Младите даваат најголема поддршка за професорката Силјановска Давкова

Гордана Силјановска Давкова ужива најголема поддршка кај граѓаните, покажуваат резултатите од најновата анкета на „Маркет вижн“ спроведена по барање на Пресинг ТВ.

Најголема доверба таа има од Македонците.

Споредбено со старосни групи, односно возраста на испитаниците, за професорката ќе гласаат најголем дел од младите лица во земјава.

Граѓаните на возраст од 18 до 29 години, на претстојните избори ќе гласаат за Силјановска Давкова. Гласот за неа ќе го дадат 3,4% од нив, а за Пендаровски ќе гласаат само 1,9% од испитаниците. Од оваа возраст Блерим Река ќе добир поддршка од 1,3%.

На следната старосна граница, односно испитаниците на возраст од 30 до 39 години, Силјановска Давкова исто така има најголема доберба. Од нив, за професорката ќе гласаат 2,8%, за Пендаровски 2,5%, а за Река 2,4.

Кога станува збор за партиите, младите се повеќе наклонети кон ВМРО-ДПМНЕ, отколку кон СДСМ.

Коронавирус