недела, 28. ноември 2021. Вести денес: 120
home Вести

Аналитичари: Широката коалиција на СДСМ не е гаранција дека ќе им донесе победа на 12 април

Аналитичари: Широката коалиција на СДСМ не е гаранција дека ќе им донесе победа на 12 април

СДСМ досега формираше коалиција со голем број партии вклучувајќи ја и албанската партија БЕСА, турската партија а последно и со ЛДП. Лидерот на СДСМ, Заев, сака да создаде широк фронт за да се спротивстави на македонската опозициска партија ВМРО-ДПМНЕ, која покрај тоа што е во опозиција на последните анкети, доаѓа на прво место.

Познавачите на политичките процеси велат дека СДСМ изгубила политички поени во јавноста најмногу поради случајот „Рекет“, а нивната широка коалиција со многу други партии нема да биде гаранција дека ќе победи на 12 април. Политичкиот аналитичар, Берат Азизи за Журнал вели дека коалициите со СДСМ не можат да бидат сигнал за победа бидејќи гласачите до денот на изборите со поголема веројатност ќе сменат мислење било за еден или друг политички субјект. СДСМ, според него, го изгуби рејтингот заради случајот „Рекет“ што доведе до уништување на СЈО, тело кое од страна на граѓаните се гледаше како спас за земјата, но и покрај тоа оваа партија не успеа да го врати владеењето на правото и правдата во државава.

– Политичката сцена во земјата на овие избори е многу посложена и недефинирана отколку на претходните избори. Од една страна е СДСМ со коалиционите партии која води кампања против владиниот партнер ДУИ и политичкиот противник ВМРО и од друга страна имаме албански партии кои водат кампања едни против други без да прават разлика меѓу позицијата или опозицијата. Мислам дека оваа непланирана кампања, без јасна политичка програма и без визија ќе ги демотивира гласачите кои и така не се мотивирани. СДСМ не успева да ги артикулира и да ги претстави економските и дипломатските прашања за кои се движеше во позитивна насока, а оваа слабост ја користи ВМРО-ДПМНЕ обвинувајќи ја СДСМ за коруптивна афера „Рекет“ и непотизам во администрација, рече за Журнал, Берат Азизи политички аналитичар. И политикологот Абдилвехаб Ејупи вели дека широката коалиција на СДСМ не може да биде показател дека партијата ќе излезе победничка на 12 април. Тој рече дека коалициите меѓу политичките партии со слична идеологија и програма за постигнување на нивната цел, политичка моќ, е практика што ја практикуваат политичките актери во сите демократски земји.

– Кога станува збор за коалициите, ние мора да разликуваме меѓу предизборните и пост-изборните коалиции: предизборните коалиции создаваат слободна волја на политичките актери да се приклучат кон партијата што споделува исти вредности, идеологии и сродни програми. Со оглед на тоа што пост-изборните коалиции се утврдени со исходот на изборите и тука вредностите и програмите се секундарни. Кога станува збор за политичките партии во Македонија, СДСМ е секако најдискутираниот феномен со нејзиниот концепт! „Општеството за сите“ се чини дека привлекува партии од сите етникуми кои живеат во Македонија, вклучително и за прв пат албанска партија, Движењето БЕСА. На прв поглед звучи гламурозно како идеја и интерпретација, но ако погледнеме одблизу, сите мали партии кои се приклонија кон СДСМ се партии кои се борат да го продолжат својот политички опстанок, барем за уште еден мандат. Ова секако не е показател дека СДСМ ќе биде победник на изборите на 12 април, бидејќи го имаме македонскиот блок кој со промената на името, унапредувањето на албанскиот јазик, но и со економската стагнација, имаме консолидација на редовите на ВМРО, за кои јас лично сметам дека ќе биде победник во македонскиот блок и албанските партии уште еднаш ќе го утврдат идниот состав на владата, рече политокогот Абдилвехаб Ејупи за Журнал.

Коронавирус