петок, 18. јуни 2021. Вести денес: 0
home Вести

Амбасадорката Брнс во интервју за Телеграфи: Коруптивното однесување се толерира од Владата и од општата популација, тоа ја нарушува вербата во демократијата

Амбасадорката Брнс во интервју за Телеграфи: Коруптивното однесување се толерира од Владата и од општата популација, тоа ја нарушува вербата во демократијата

Амбасадорката на САД во земјава Кејт Мари Брнс, во интервју за порталот на албански „Telegrafi“, во однос на корупцијата во земјава по објавениот извештај на Транспаренси Интернешнл, посочи дека коруптивното однесување се толерира од страна на Владата и општата популација, кое само ја нарушува вербата на луѓето во демократијата, ги намалува иновациите и креативноста, го попречува економскиот раст и напредокот и го негира достоинството на луѓето во земјава.

„Да бидеме искрени – извештаите за точно овој вид на однесување се слушаат низ целата земја. Ова однесување и неговата толеранција од страна на владата и општата популација истовремено ја нарушува вербата на луѓето во демократијата, ги намалуваат иновациите и креативноста, го попречуваат економскиот раст, го попречуваат напредокот и на крајот им го негираат достоинството на луѓето. Тоа однесување исто така создава пукнатини кои надворешните и внатрешните малигни влијанија ги користат како влезни точки, за да шират раздор и очај. Реформите и политиките се софтвер, корупцијата е вирус во оперативниот систем. Борбата против корупцијата не е само прашање на добро управување, туку и на основна самоодбрана – посочува Брнс во интервјуто.

Брнс вели дека на тема со корупцијата сè започнува со отчетност. Владата – од највисок официјален службеник, до локални бирократи, мора да се стреми кон највисоките етички стандарди. Политичките партии треба да осигурат дека моделираат правилно однесување и не се само „подобри од следниот најлош човек“. Тие треба да работат на борба против тоа однесување од врвот до дното, во рамките на нивните партии и местата каде што се избрани и да му дозволат на судството да ги суди случаите без политичко мешање.

„Борбата против корупцијата не е крајна цел само по себе. Таа е предуслов за постигнување на целите. Корупција – без разлика дали станува збор за висок функционер кој бара поврат, до локален службеник кој бара мито за да обезбеди суштинска услуга, службеник кој треба да го спроведува законот, а кој удира возач за пари за измислена повреда, наградувајќи близок пријател на високо платена владината позиција, дури до најситното очекување за мала исплата за да влезете во вистинското училиште или болница – е рак што ги јаде темелите на општеството“ – посочува амбасадорката на САД во интервјуто.

Целосното интервју можете да го прочитате на англиски на официјалната страница на амбасадата на САД во Македонија.

ЕУРО 2020

Македонија