четврток, 9. декември 2021. Вести денес: 1
home Вести

Амбасадата на САД добила пријава: 83 повеќекратни осуденици добиле оружје за попречување на изборниот процес

Амбасадата на САД добила пријава: 83 повеќекратни осуденици добиле оружје за попречување на изборниот процес

Јавното обвинителство информира за неколку случаи поврзани со изборниот процес и истакнува дека продолжува да го следи процесот на локалните избори.

Еден од нив е пријава доставена од Амбасада на САД утринава.

-Известуваат дека едно лице од политичка партија, на 16.10.2021 година се обратило до нив и споделило информација дека 83 лица кои биле повеќекратно осудени сторители на кривични дела и се на слобода, добиле огнено оружје со цел попречување на изборниот процес, како и дека друго лице – познат сторител на кривични дела поседува оружје и дека на денот на гласањето ќе изврши кривични дела со кои ќе го загрози животот и телото на лица – членови на политичка партија.

-По приемот на известувањето преку МВР СВР Скопје се проверуваат наводите од пријавата и се преземаат оперативни мерки за проверка на лицата и разговор со подносителот на пријавата, а заради утврдување евентуални основи на сомнение за сторено кривично дело, за кое гонењето се презема по службена должност, информираат од Јавното обвинителство.

Коронавирус