понеделник, 5. декември 2022. Вести денес: 56
home Вести

Алијанса за Албанците: Ново “Пржино“ за решавање на политичката криза

Алијанса за Албанците: Ново “Пржино“ за решавање на политичката криза

Алијансата за Албанците проценува дека случајот „Рекет“ во голема мерка ја погоди надежта на граѓаните за независен, професионален правосуден систем кој ќе претходи на незаконски активности и ќе биде во согласност со евроатлантските цели, пишува Лајмпрес.

– Овој случај покренува други дилеми, дали можеби и во други случаи, процесите на Специјалното Обвинителство како овој за незаконски и политички причини до сега не се процесирани случаи, како што е случајот„ Пациент “, „Маѓар телеком “, „Титаник 2“ и со право кај граѓаните се раѓаат дилеми зошто овие случаи досега не биле процесирани. Алијансата за Албанците е длабоко разочарана, рече потпретседателот на Алијансата, Елми Азири на прес-конференција.

Тој додаде дека Алијансата ги поздравува изјавите на меѓународните пријатели, но рече дека декларативната поддршка е недоволна за решавање на овие случаи, поради тешката институционална и политичка криза.

– Апелираме до претставниците на САД и ЕУ да ги засилат своите активности не само преку изјави, туку да бидат подинамични и да имаат поголемо чувство за криза во северна Македонија, рече Азири.

– Алијансата за Албанците предлага, со посредство на меѓународната заедница, да се одржи тркалезна маса на релевантни позициски и опозициски лидери во стилот на Пржино, на која ќе се разговара за клучните политички прашања во Северна Македонија. Меѓу приоритетите се: изборниот законик, чистењето на избирачките списоци и законот за обвинителство. Исто така, неизбежна е техничката влада и предвремените избори. Ние цениме дека тоа треба да се случи што е можно поскоро. Исто така, на оваа тркалезна маса треба да се добие политичка усогласеност за специјален обвинител од земјите од ЕУ или САД, рече потпретседателот на Алијанса за Албанците, Елми Азири на прес-конференција.

Најнови вести

Коронавирус