петок, 29. јули 2022. Вести денес: 51
home Вести

Ако животот на жените им е полн со неволји денеска да се помолат на Света Меланија- еве што ќе им се случи!

Ако животот на жените им е полн со неволји денеска да се помолат на Света Меланија- еве што ќе им се случи!

Македонската православна црква денот го посвети на споменот на Преподобна Меланија Римјанка, Блажениот Теофилакт архиепископ Охридски,Преподобниот маченик Зотик Сиропитател (хранител на сиромашните).

Родена е во Рим од благочестиви и многу имотни родители. Родителите ја присилија да стапи во брак со некој угледен млад човек Апинијан. Кога го роди второто дете таа се разболи и му рече на мажот ѝ дека ќе може да оздрави само ако тој се заколне пред Бога дека во иднина ќе живее со неа како брат со сестра. Мажот и се заколна, а таа од духовна радост и телесно оздрави. Потоа Му беше угодно на Бога па им ги зеде двете деца, а тие се решија да го распродадат сиот свој имот и да им го раздадат на сиромасите, на црквите и на манастирите.

Многу патуваа по странските земји и градови вршејќи добри дела од своето богатство. Ги посетија прочуените духовници во Горен и Долен Мисир и од нив многу се научија и се вдахновија. За сето време Меланија се подвзиуваше во строг пост, срдечна молитва и читање на Светото Писмо. Имаше обичај секоја година трипати да го прочита целото Свето Писмо, Стариот и Новиот Завет. Со мажот живееше како со свој брат и соподвижник. Кога дојдоа во Александрија, зедоа благослов од Св. патријарх Кирил. Потоа заминаа за Ерусалим и се населија на гората Елеонска.

Овде Меланија се затвори и целата се предаде на богомислие, пост и молитва. И така проживеа четиринаесет години. Потоа излезе да им послужи на другите на патот кон спасението. Основа машки и женски манастир. На покана од својот роднина сенаторот Волусијан, незнабожец, појде во Цариград и го обрати во верата Христова (иако претходно блажениот Августин не успеа во тоа). Потоа повторно се врати на Елеонската Гора и таму се упокои во Господа во 439 година, во педесет и седмата година од нејзиниот живот.

Иако имала тежок живот полн со проблеми и тага, Преподобна Меланија останала истрајна во својата вера и љубов кон Бога. Поради тоа денес се зема за заштитничка на сите оние кои животот ги става пред тешки одлуки тестирајќи им ја волјата.

За да од се излезат појаки и со цврста вера, секој кој ќе се најде во невола на денешен ден би требало оваа светителка да ја замоли за помош и милост.

Исто така Света Меланија Римјанка важи за заштитничка на жените и девојките. Молитвите кон неа и Богородица, народот верува, ќе и донесат здравје и љубов на секоја дама.

Коронавирус