недела, 2. октомври 2022. Вести денес: 25
home Вести

Адвокатот Дукоски поднесе иницијатива за уставноста за Законот за амнестија

Адвокатот Дукоски поднесе иницијатива за уставноста за Законот за амнестија

Адвокатот Сашко Дукоски денеска поднесе иницијатива за оценување на уставноста на неодамна донесениот Закон за амнестија.

Во изјава за МИА, Дукоски вели дека спорен е членот 3 од Законот за амнестија кој се коси со членот 9 од Уставот на Република Македонија во кој е наведено дека сите граѓани се еднакви пред Уставот и законите и членот 8 од Уставот кој вели дека темелни вредности на уставниот поредок се владеењето на правото и основните човекови права.

Најнови вести

Коронавирус