понеделник, 5. декември 2022. Вести денес: 76
АКТУЕЛНО

Скопје БЛОКИРАНО, Данела Арсовска со СПЕЦИЈАЛЦИ се брани од СКОПЈАНИ и новинарските екипи

home Вести

Адвокат Дангов: Преседан е да се донесе решение без можност за жалба

Адвокат Дангов: Преседан е да се донесе решение без можност за жалба

Апелацискиот суд го одби барањето на одбраната на дел од обвинетите за случајот „Тенк“ за изземање на претседателот на Кривичниот суд Иван Џолев. Тој, пак, го одби барањето за изземање на Судечкиот совет за истиот предмет.

Во однос на решението, одбраната побара да и биде даден рок жалба. Судечкиот совет одби.

Да се донесе решение без можност за жалба, е преседан според адвокатот Дангов.

– Според членот 440 став 1 барам да ми се овозможи рок за жалба против ова решение. Според член 36 од КЗП треба да ми биде дозволена жалба во даден рок. Понатамошните дејствија би биле преземени со повреда на процесната постапка, рече Дангов.

Изземање на судскиот совет побара и адвокатот Боро Тасевски, кој своето барање го образложи дека постои сомнеж кај него за пристрасност на судиите.

Судијата Кацарска го одби барањето на Дангов, а за барањето на Тасевски даде пауза од нови 20 минути.

Коронавирус