четврток, 23. септември 2021. Вести денес: 111
home Македонија

Три слободни денови за секој вакциниран во Русија

Три слободни денови за секој вакциниран во Русија

Работодавачите во Русија мора да бидат обврзани да им обезбедат на вработените три слободни денови по секоја фаза на вакцинација против коронавирусот, соопшти Институтот за социјални истражувања и развој на граѓански иницијативи.

Иако Русија беше прва во светот што се пофали дека развила вакцина против коронавирусот, вакцинацијата во Федерацијата е екстремно бавна. Досега, само 27 отсто од Русите се целосно вакцинирани со две дози. За споредба, во Западна Европа процентот надминува 70.

– Во врска со масовната вакцинација против коронавирусот, која во моментов е во тек во Русија, ве молиме разгледајте ја можноста за воведување обврска за работодавачите да им обезбедат на сите вакцинирани работници три задолжителни платени слободни денови, изјави Максим Петунин, директор на институтот.

Петунин објаснува дека со нормална реакција на телото од покачување на температурата, подобро е вакцинираното лице да остане дома.

Коронавирус