четврток, 23. јуни 2022. Вести денес: 20
АКТУЕЛНО

Падна владата во Бугарија, Кирил Петков повеќе не е премиер

home Македонија

Швајцарските научници во канализација пронашле назнака за жариште на Ковид-19

Швајцарските научници во канализација пронашле назнака за жариште на Ковид-19

Швајцарските научници успеале да откријат дека SARS-SoV-2 во мала концентрација е присутен и во отпадните води, што дава можност за нов начин на рано предупредување на новото жариште во моментот додека земјите ги укинуваат мерките за ограничување, воведени за сузбивање на пандемијата коронавирус.

Доколку методата се покаже како делотворно земање примероци од отпадните води во канализацијата, тогаш тоа би му овозможило на јавноздравствениот состав на рана детекција на повторно избивање на епидемијата коронавирус, дури една седмица пред сето тоа да можат да го покажат дијагностичките тестови, оценуваат научниците.

Ковид-19 е респираторна болест предизвикана од новиот коронавирус од кој што во светот заразени се над 3.2 милиони луѓе.

„Отпадните води не лажат и го одржуваат тоа што јавноста го излачила во претходните неколку часа“ – вели водечкиот научник од тимот „Christoph Ort“ од швајцарскиот Сојузен институт за наука и технологија на вода.

Научниците од Сојузниот институт за технологија од Цирих и Лаусане, велат дека методата на надзор сè уште треба да се подобри и пред да се донесат заклучоци за концентрацијата на вирусот во примероците.

Почетните резултати од тимовите се охрабрувачки
Тие анализирале отпадни води од Лаусане, Цирих и Лугано, вклучувајќи примероци од последните два града собрани кон крајот на месец февруари, кога биле забележани првите примероци на Ковид-19 во Швајцарија.

„Не очекувавме дека ќе успееме да утврдиме нешто во отпадните води, во моментот кога постоеше само еден случај во Цирих“ – вели Тамар Кохн од Институтот.

Коронавирус