вторник, 29. ноември 2022. Вести денес: 47
home Македонија

Што се случува со женското тело без с*кс!?

Што се случува со женското тело без с*кс!?

Во време кога се препорачува растојание на сите нивоа, честопати се споменува апстиненција од сексуален однос. Сепак, долгата апстиненција може да има многу лоши ефекти врз телото, и само една добра.

  1. Губење на либидото

Со сексуален нагон, важи правилото „користете го или изгубете го“.

„Луѓето кои со текот на времето се воздржуваат од секс почнуваат да се чувствуваат слабо, а желбата за секс полека исчезнува. Некои од моите клиенти ја опишуваат оваа состојба со поговорка: Далеку од вид, далеку од срце “, објаснува д-р Сари Купер, сексуална терапевтка.

  1. Ѕидовите на вагината се релаксираат

Овој проблем главно ги погодува жените кои влегуваат во менопауза.

Ако постарите жени немаат редовен сексуален однос, ѕидовите на вагината се релаксираат, и ако одлучат повторно да имаат сексуални односи, тоа може да биде многу болно“, забележува д-р Купер.

  1. Намалено вагинално подмачкување

Друг несакан ефект, кој првенствено ги погодува постарите жени, е проблемот со вагинално подмачкување по апстиненција. Во тој контекст, се појавува и проблемот на истенчување на sидовите на вагината, и обајцата се последица на недостаток на хормонот естроген.

„Младите жени кои имаат 20 или 30 години ќе имаат многу естроген што ќе обезбеди овие ткива да останат здрави, еластични и подмачкани за време на апстиненција. Кај жените, на пример, на 60-годишна возраст, откако естрогенот ќе исчезне, тој не се враќа “, вели д-р Лорен Стријхер.

  1. Зголемена болка за време на менструацијата

Во отсуство на сексуален однос кај жени, менструалната болка се влошува. Спротивно на популарното верување, сексуалниот однос за време на менструацијата може да ги ублажи грчевите во менструалниот циклус.

„Матката е мускул, а многу жени всушност доживуваат контракции на матката за време на оргазмот, што предизвикува побрзо крварење. Грчевите се намалуваат, а крвта од менструацијата полесно излегува од телото. Исто така, може да има зголемување на нивото на ендорфин, што исто така помага при грчеви во менструацијата “, објаснува д-р Роберт Шнајдер.

  1. Помал ризик од сексуално преносливи болести

Еве една позитивна страна – не само што го намалува ризикот од добивање на сексуално пренослива болест, туку и од инфекции на уринарниот тракт.

„Сексуалниот однос е виновник за зголемување на ризикот од инфекција на уринарниот тракт“, објасни д-р Штрајхер.

Повеќето инфекции на уринарниот тракт се појавуваат 24 часа по сексуалниот однос, а американското списание на матични лекари откри дека „зачестеноста на сексуалниот однос е најдобриот показател за тоа кои лица ќе имаат чести воспаленија на уринарниот тракт“.

Коронавирус