среда, 22. март 2023. Вести денес: 61
home Македонија

Преживеале ноќ долга 40 дена: Вака Русите ги очекуваат првите сончеви зраци, нивната радост не може да се опише (ФОТО+ВИДЕО)

Природниот феномен наречен поларрна ноќ се јавува кога во регионите внатре во африканскиот круг се спуштаат во мрак повеќе од 24 часа.
Преживеале ноќ долга 40 дена: Вака Русите ги очекуваат првите сончеви зраци, нивната радост не може да се опише (ФОТО+ВИДЕО)

Русите северно од арктичкиот круг излегоа од своите куќи со првото тримесечно светло во петокот.

После нешто повеќе од 30 минути дневна светлина, локалните жители беа желни своето возбудување да го споделат со остатокот од свето, што доведе до збирка фотографии, направени во петокот.

Природниот феномен наречен поларрна ноќ се јавува кога во регионите внатре во африканскиот круг се спуштаат во мрак повеќе од 24 часа.

Рускиот арктички брег Мурманск не виде сончева светлост 40 дена, меѓу 2 декември и 11 јануари.

Сегодня в Мурманске закончилась полярная ночь, и все, у кого была возможность, встречали #первоесолнышко на Солнечной горке. Раньше я никогда не думала, что можно ТАК ждать солнце))) И малыши, и бабушки, и всякие разные люди шли все вместе в гору, люди были не знакомы между собой, но их объединяла одна большая радость – увидеть солнце впервые за 40 дней #полярнойночи… Кто-то приехал к горке на машине, а кто-то на автобусе (бесплатные автобусы для людей, желающих встретить солнышко), и вы знаете, как называлась конечная станция следования автобуса? “Первый рассвет”)))) Вы когда-нибудь ездили на автобусе, который едет на #первыйрассвет ? ☺⛅?? Символично и романтично…

A post shared by Аня Шулепина (@anyaumka) on

Локалните жители традиционално се собираат на највисокот место на последниот ден од поларната ноќ како би посведочиле на првите зраци сонце на хоризонтот.

И оваа година не различно, а корисниците на социјалните мрежи и локалните телевизии се борат да излезат на „Солнечаја Горка“ (Сончев рид на македонски) за да го прослдат првото годишно излегување на сонцето.

loading...