недела, 28. ноември 2021. Вести денес: 94
home Македонија

Медиуми од Малта за скандалот и навредите на Рашковски

Медиуми од Малта за скандалот и навредите на Рашковски

Генералниот секретар на Владата на Северна Македонија ги опиша малтежаните како „измамници“ во телефонскиот разговор што протече во јавноста и го потресе Балканот, пренесуваат медиумите од Малта.

-Разговорот помеѓу генералниот секретар Драги Рашковски и Николче Тасески, претседател на македонските провајдери на контролата на летање М-НАВ, се одржал на 18 октомври 2018 година, но неодамна беше обелоденет на рускиот видео-стриминг сервис „Рутјуб“.

Се чини дека двајцата официјални претставници дискутираат за тендер за обезбедување на систем за управување со воздушниот сообраќај за аеродромот во Скопје, финансиран од Европската банка за обнова и развој.

Може да се слушне како тие планираат да го доделат тендерот на италијанската компанија Леонардо, поради тоа што нејзината понуда „ќе биде поевтина“, што значи дека македонската влада би можела да го „стави во џеб“ остатокот.

На пример, Рашкоски ги опишува Италијанците како „цигани, исто како и Балканот“.

Во еден момент, Тасески може да се слушне велејќи дека, за време на неодамнешната посета на Малта, дознал дека Малта услуги за воздушен сообраќај (МАТС) купил систем за управување со воздушниот сообраќај од Леонардо, но го прогласил за „надградба“ за да се избегне да објават повик за јавни набавки.

Во оваа забелешка, Рашковски може да се слушне како се смее.

„Нивниот систем е многу сличен со оној што треба да го купиме“, дополнува Тасески.

-Малтешкиот извршен директор ми рече: Ник, сетете се едно нешто … нема да земете комисија до самиот крај кога секое прашање ќе биде затворено.

Во моментот кога ќе потпишете, тоа е готово, а Леонардо нема да се врати.

Малтежаните сега имаат напишано писмо до италијанската амбасада и имаат пријавено сериозни пропусти во инсталацијата на системот.

Главниот извршен директор не се споменува по име, но се чини дека се мисли на Кенет Чиркоп, извршен директор на Малта на услугите за воздушен сообраќај.

Порталот Ловин Малта го проследи овој разговор и побара од него да одговори на овие наводи.

Во соопштението за печатот од М-НАВ се вели дека, Тасески навистина ја водеше македонската делегација во Малта на 10 октомври 2018 година за да разговара за системите за управување со воздушниот сообраќај со нивните колеги од Малта.

Средбата беше посветена на различни прашања поврзани со операциите за контрола на воздушниот сообраќај со посебен интерес за новиот инсталиран систем за управување со воздушниот сообраќај на МАТС, кој ги содржи најновите технолошки и оперативни системи, се вели во соопштението.

„Делегацијата имаше можност да ги сподели искуствата, особено во поглед на набавка и инсталирање на нови системи за автомати, земајќи ги предвид временските рамки за секоја фаза од процесот“.

Веб-страницата на Леонардо покажува дека потпишале договор со МАТС во март 2018 година за обезбедување интегрирано решение за податочни врски за апликации за управување со воздушниот сообраќај.

Коронавирус