среда, 14. април 2021. Вести денес: 65
home Македонија

„ЛИДЕР“: МИЛИОНСКИ СКАНДАЛ- снег нема, а Шилегов им платил да го чистат!

„ЛИДЕР“: МИЛИОНСКИ СКАНДАЛ- снег нема, а Шилегов им платил да го чистат!

Огромен скандал во начинот на трпшење на државните пари откриваат документите до кои стигна „Економски Лидер“.

64.900.000,00 денари е договорот кој Петре Шилегов го склучил со фирмата Аполо Инженеринг за изнајмување на возила за чистење на снег на улици во Скопје во периодот од 15 Ноември до 15ти Март за оваа и наредната зима – покажуваат документите до кои стигна „Економски Лидер“.

Во оваа сума се вклучени само 40 часа работа на механизацијата на месечно ниво (имаш ова во договорот прилог), се над тоа се плаќа дополнително и оваа сума ќе расте вртоглаво.
Само за првите два месеца (15ти Ноември 2019 до 15ти Јануари 2020) Петре Шилегов кон фирмата добитник на тендерот исплаќа околу 263.000 евра или околу 16.225.000 денари а за истиот овој период фирмата има реални трошоци од нула денари.

Снег годинава не видовме. Според временските прогнози снег нема да има и до крајот на оваа зима (15 Март согласно договорот на Шилегов) и тоа ќе значи дека оваа зима фирмата добитник на тендерот ќе добие на сметка над 500.000 евра. Значи над половина милион евра за ништо, за скоро нула денари трошок.

Доколку и следната зима има временски услови како оваа зима фирмата Аполо Инженеринг со која Петре Шилегов склучи договор ќе инкасира над 1.000.000 евра (64.900.000 денари) а при тоа имала минимални трошоци. Во превод чист милион евра во џеб.

Очигледно е дека Шилегов се грижи за интересите на приватните фирми наместо да ги зајакнува капацитетите на јавните претпријатија под капа на град Скопје.

-Носител на зимската служба во градот Скопје е ЈП Улици и патишта, основано од Град Скопје. Ова претпријатие има многу стара механизација, поготово камиони кои се потребни за расчистување на снегот. Преку 40 години е старост на најголем дел од камионите.

-Механизацијата која ја користи фирмата добитник на тендерот за расчистување на снег во зимски услови е исто така стара, најголерм дел од возилата се со старост над 15 години, најголем дел донесени од Велика Британија, со цена не поголема од 30 000 евра за едно возило. Во превод со парите кои ќе ги добие од овој договор Аполо инженеринг може да си купи уште 30 возила за расчистување на снег.

Целата вест можете да ја прочитате ТУКА.

Коронавирус