петок, 24. септември 2021. Вести денес: 127
home Култура

Сто години од раѓањето на Блаже Конески во Кинотека – кратки документарни филмови и откривање на мурал во чест на великанот

Сто години од раѓањето на Блаже Конески во Кинотека – кратки документарни филмови и откривање на мурал во чест на великанот

По повод 30 години независност Македонија и 100 години од раѓањето на Блаже Конески вечер со почеток од 20 часот во Кинотеката ќе бидат проектирани документарни филмови и ќе биде откриен муралот посветени на великанот на македонскиот јазик и култура Блаже Конески. Муралот е дело на уметникот Дејвид Стоилковски-Молерај (Куманово, 1997), кој има богато искуство со исцртување на мурали и графити.

Блаже Конески (Небрегово, 19 декември 1921 – Скопје, 7 декември 1993) е еден од најистакнатите македонски книжевни, културни и јавни дејци. Академик, поет, прозаист, есеист, книжевен историчар, филолог и лингвист, преведувач, реномиран славист и професор на Филозофскиот факултет во Скопје. Тој бил и еден од кодификаторите на современиот македонски литературен јазик, основач на Македонската академија на науките и уметностите и една од најзначајните личности во македонската книжевност.

Творештвото на Конески е богато и опфаќа голем број прозни, поетски, есеистички и други дела. Конески е добитник на најзначајните државни награди за своето творештво, меѓу кои и „Златен венец“ на Струшките вечери на поезијата (1981), како и бројни меѓународни признанија.

На вечерта посветена на стогодишнината од раѓањето на великанот ќе бидат проектирани документарни филмови и тв-емисии инспирирани од неговиот живот и посветени на неговото книжевно дело: десетина куси филмови произведени 2021 по нарачка на Министерството за култура, а по повод одбележувањето на јубилејот на Конески, потоа документарните ПРИЛЕП, ВЧЕРА И ДЕНЕС (1959) и ДЕН КОГА СЕ ПРОШТЕВА (1976) во продукција на Вардар филм, како и телевизиските проекти ШАХОТ ВО МАКЕДОНИЈА (2007) и ТВ ЛЕКТИРА – „РАКУВАЊЕ“ ОД БЛАЖЕ КОНЕСКИ (2004).

Во соработка со Фестивалот за урбана култура „Мурал“, кој годинава бележи три години постоење, ќе биде крериран мурал на површина од 20 квадратни метри, изведен во чест на 100-годишнината од раѓањето на Блаже Конески. На него ќе биде отсликан портретот на Конески, задно со одредени одлики на неговото творештво.

Дејвид Стоилковски-Молерај дипломирал на Академијата за ликовни уметности, отсек графика во класата на професорката Славица Јанешлиева. Учествувал на повеќе групни изложби и проекти, меѓу кои и „Кумановски графичари“ 2018 година; Современа Македонска графика – „Графичка акција Скопје – Сплит“ 2019 г; изложба во чест на Драгутин Аврамовски Гуте (каде што е добитник на награда за најдобро изработено графичко дело за 2019 г.); на повеќе завршни изложби на Факултетот за ликовни уметности (ФЛУ); изложба „Градот” во паркот на франкофонијата во Скопје; изложба на минијатурни графики Ex Libris во Скопје, 2019 г.; изложба – „Душата мисли во слики“ 2020 г. во Скопје; изложба на цртежи “Lockdown sketches” 2020 г. Во Куманово, итн..

Бил коорганизатор и учесник на „Графити фест“ во Куманово 2017 и 2018 година, учествувал во разни проекти за исцртување мурали и графити низ Куманово и Македонија, „Графити фест“ Неготино 2018, реализирал мурали во Кочани, Чашка – Велес, Крива Паланка…

Коронавирус