сабота, 28. март 2020. Вести денес: 111
Актуелна тема

Од минута во минута за ситуацијата со коронавирусот во Македонија и светот

home Култура

„Статусни симболи кај пајонските заедници” – изложба во Археолошкиот музеј

„Статусни симболи кај пајонските заедници” – изложба во Археолошкиот музеј

Археолошкиот музеј денеска ќе ја отвори изложбата „Статусни симболи кај пајонските заедници”, која ја организира во соработка со Музеј Гевгелија.

Изложбата е приказ на пет богати женски погребувања од некрополите Лисичин Дол и Милци кои по своите карактеристики се издвојуваат од останатите погребувања во населбата. Тие се во изворна состојба, добро зачувани и прикажуваат нови типови религиозни комплети од групата на т.н „Македонски пајонски бронзи”.

-Самата појава на предмети од типот на „македонски пајонски бронзи” ги издвојува од нивниот статус што го имале во заедницата, Сите елементи проткаени низ изложбата „Статусни симболи кај пајонските заедници” отвораат и нови прашања за карактерот и животот на пајонските заедници од железното време,  наведува Археолошкиот музеј за изложбата која ќе може да се посети до март 2020 година.