сабота, 27. ноември 2021. Вести денес: 131
home Култура

Со претставата „Реалисти“ ќе завршат „Денови на српската култура во Република Македонија“

Со претставата „Реалисти“ ќе завршат „Денови на српската култура во Република Македонија“

Претставата „Реалисти“ според текст на белградската авторка Јелена Кајго, а во режија на Срѓан Јаниќијевиќ утре и задутре премиерно ќе биде изведена во Македонскиот народен театар.

Со „Реалисти“ ќе биде крунисана годинашната манифестација „Денови на српската култура во Република Македонија“ во организација на Српскиот културно-информативен центар „Спона“.

Дел од проектот се и екипа на млади актери од Македонија – Ивица Димитријевиќ, Нина Деан Гачиќ, Владимир Петровиќ, Ивана Павлаковиќ, Стефан Вујисиќ.

Станува збор за драма која третира повеќе современи теми: оттуѓеноста на луѓето, нивната трка по финансии и престиж, борба за „успех во животот“ по цена на нарушено здравје, отсуство на емоции и љубов, нечовечност….

Покрај претставата „Реалисти“, манифестацијата „Денови на српската култура во Република Македонија“ се заокружува и со ликовна и фото изложба на делата на сликарите: Мирослав Масин, Микица Трујкановиќ, Љубица Мијалковиќ, Лидија Вујисиќ, Мирко Вујисиќ, Јовица Мијалковиќ, со фотографиите на Боре Рудиќ, Јасна Суша и Лука Суша и карикатурите на покојниот Дарко Марковиќ – Дар Мар.

Коронавирус