среда, 22. март 2023. Вести денес: 60
home Култура

Промовирано петтото издание на стихозбирката Метрички карван

Промовирано петтото издание на стихозбирката Метрички карван

Пред љубителите на поезијата во Гевгелија, синоќа беше промовирано петтото издание на стихозбирката „Метрички карван“ под покровителство на Националната установа градска библиотека „Гоце Делчев“.

Збирката, според модераторот Магдалена Стојмановиќ, претставува компилација на творби од 12 поети од градот домаќин и исто толку поети од Струга сплотени во желбата да остават авторска трага токму во оваа збирка.

Промоторот на стихозбирката, Александар Прокопиев, ја истакна благородната намера на збирката која според него тежнее да ја спои креативноста на луѓето од различни краеви на Македонија кои до сега или не се познавале или се познавале само преку своите авторски изблици.

Стихозбирката „Метрички карван“, чии уредници се Стефан Марковски и Дамјан Ѓуров, првпат беше публикувана во 2014 година со поети од Гевгелија и Кавадарци, по што следеа изданијата на збирката со поети од Струмица, Велес, Битола и годинава од Струга. (МИА)

loading...